BFCM SALE! : FREE SHIPPING FOR ALL! EXTRA DISCOUNTS FOR ALL! WIN 3X VACUUM! BFCM SALE! : FREE SHIPPING FOR ALL! EXTRA DISCOUNTS FOR ALL! WIN 3X VACUUM!
Call
+60392016443
Contact
ask@luslimlabeb.com
Store info

Mon-Fri, 11am-6pm

Directions

V03-10-09, Sunway Velocity Designer Office, Lingkaran SV, 55100 Cheras KL

V03-10-09, Sunway Velocity Designer Office, Lingkaran SV, 55100 Cheras KL

Mon-Fri, 11am-6pm

5 Tips untuk hadapi 'body shaming' dari orang sekeliling.
·

5 Tips untuk hadapi 'body shaming' dari orang sekeliling.

·

Body shaming adalah satu penindasan yang sangat kejam di mana kita sendiri rasa seperti tak boleh nak buat apa-apa apabila menjadi mangsa kepada body shaming. Body shaming juga adalah salah satu bentuk 'bullying' di mana mangsa body shaming seolah-olah dibuli untuk dijatuhkan kedudukan mereka.

Sedikit contoh ayat 'body shaming' dari followers Olathee yang menjadi mangsa kepada body shaming

Antara salah satu contoh rapat berkaitan dengan body shaming ini adalah apabila kita ditegur atau ditanya sesuatu tentang berat badan dan bentuk badan kita. Walaupun kita sekarang berada di alaf baru 2020, masalah body shaming masih terus berlaku tanpa kita sedar. 

Kesan dari 'Body shaming'

Pada mulanya, kita akan anggap 'body shaming' sebagai satu bentuk gurauan. Tapi lama kelamaan, tanpa kita sedar masalah 'body shaming' ni akan memberikan kesan kepada emosi dan mental kita. 

Bila emosi dan mental kita terjejas disebabkan oleh bodyshaming, ia juga akan memberikan kesan kepada karier dan perhubungan kita dengan orang sekeliling. Cuba anda bayangkan hampir setiap masa kita ditegur sesuatu yang tidak manis tentang berat badan kita. Siapa yang tak stress kan?

Paling sedih, masalah body shaming ni banyak terkena kepada golongan wanita bukannya lelaki. Kebiasaanya ramai wanita pilih untuk berdiam diri dan terus down apabila menjadi mangsa 'body shaming'. 

Hal ini disebabkan you all tak tahu apa yang patut you buat kalau you jadi salah seorang mangsa kepada body shaming. Ini apa yang anda patut you all lakukan sekiranya anda menjadi salah seorang mangsa 'body shaming'

1. Buat benda yang jadikan you all rasa ‘happy'

Buat apa-apa sahaja benda yang membuatkan you rasa happy semula walaupun ditegur macam-macam tentang berat badan. Luangkan masa dengan orang tersayang dan buat aktiviti yang you all suka bersama-sama. Ingatkan diri you bahawa orang tersayang dan rapat dengan you dapat menerima diri you seadanya.

2. Buat benda yang jadikan you all nampak lebih cantik!

Buat apa-apa sahaja untuk tingkatkan penampilan you walaupun you masih lagi overweight. Tak salah kalau kita nak 'improve' penampilan kita sendiri walaupun kita masih lagi overweight dan masih menjadi mangsa body shamimg.

Pergi ke spa dan pusat kecantikan untuk manjakan diri you, pakai pakaian yang boleh tingkatkan keyakinan you ,dan sentiasa ingatkan diri you bahawa you tetap cantik.

You all hanya perlu 'improve' je lagi penampilan you dan tunjukkan yang diri you ni bukanlah seorang 'loser' dan tak boleh teruskan kehidupan walaupun menjadi mangsa kepada body shaming.

3. Lakukan sesuatu yang buat you all rasa berjaya!

Letakkan satu short term life goals dan usaha sampai kita berjaya capai apa yang kita nak. Sebagai contoh, letakkan matlamat untuk capai berat ideal supaya you all boleh tingkatkan lagi keyakinan you all di tempat kerja dan di mana-mana sahaja. 

4. Buat benda yang baik untuk orang sekeliling.

Be good, do good, feel good! just feel good about yourself walaupun you all kena body shaming. Kill them with kindness! Orang buat benda yang buruk dekat kita, kita tunjukkan yang kita takkan down, kita masih lagi kuat.

Balas dengan benda yang baik, cakap elok-elok dan jangan tunjukkan diri kita lemah. Bila kita tunjukkan diri kita lemah dan kita rasa down bila kena body shaming, kaki buli ni akan lebih suka untuk ganggu kita. Mereka akan rasa mereka menang dan sentiasa boleh 'downgrade' diri kita.

5. Selesaikan punca kepada masalah body shaming.

Salah satu punca utama kepada bodyshaming adalah disebabkan bila kita overweight. You all semua boleh lagi follow tips-tips di atas untuk hadapi body shaming. Tapi sampai satu masa nanti, you all akan 'stuck' pada masalah yang sama.

Sedangkan punca kepada terjadinya body shaming ini ialah disebabkan you tak buat apa-apa perubahan pada diri you. Orang sekeliling you all akan nampak you all macam sama je, macam tak ada apa-apa perubahan. Sebab tu lah you all masih menjadi mangsa kepada body shaming!

Salah seorang pengguna LUSLIMLABEB herbs tea, Siti pernah menjadi mangsa body shaming di tempat kerja suatu ketika dulu.

Siti akhirnya boleh tersenyum lebar setelah berjaya keluar dari masalah obesiti dan bebas dari bodyshaming sebab siti pilih untuk buat perubahan!

Tunjukkan diri you boleh berubah jadi lebih better dari sebelum ni dan buktikan pada orang sekeliling you yang you takkan selama-lamanya overweight dan you bukanlah 'loser' yang boleh dibuli setiap masa.

Letakkan satu matlamat untuk capai berat ideal dalam tempoh 1-3 bulan dan buat sampai jadi. Jangan paksa diri you all untuk makan atau minum ubat kurus yang berbahaya hanya disebabkan you all desperate untuk untuk kurus dalam masa yang singkat.

Kenapa rasa susah nak kurus walaupun dah buat macam-macam benda?

Salah satu masalah kenapa you all masih lagi overweight walaupun dah cuba pelbagai cara dan teknik untuk kurus adalah disebabkan you all tak fokus dan tak konsisten buat satu perkara! Terlampau banyak sangat cara untuk kurus dan membuatkan you all berhenti sekerat jalan!

Sebenarnya you all hanya perlu pilih beberapa cara sahaja untuk kurus. Fokus dan susun betul-betul setiap aktiviti yang you all patut buat untuk kurus dan sesuaikan dengan 'lifestyle' you all. Walaupun kita bekerja dari jam 8-5 petang dan tak ada masa untuk bersenam di gym tak bermakna kita tak boleh capai berat ideal!

Bagaimana Olathee dapat bantu you untuk capai berat ideal?

Selepas kami dapat mengenalpasti masalah di atas, iaitu masalah untuk fokus dan konsisten dalam weight loss journey. Kami sediakan satu wall planner khas untuk bantu you all susun segala aktiviti yang you buat untuk kurus dan dapat pastikan you all 'stay on the right track' sampai capai berat ideal.

Wall weight loss planner ini diberikan percuma pada setiap pembelian LUSLIMLABEB herbs tea dan terhad pada 100 orang pertama. 

Apa yang you all dapat dalam wall planner ni?

✅Boleh isi aktiviti kurus harian
✅Boleh ‘track’ ukuran lilit badan
✅Boleh isi notes dan reminder sendiri
✅Ada reminder khas untuk aktiviti kurus.
✅Boleh letakkan target dan weight loss goals sendiri

Olathee LUSLIMLABEB™

LUSLIMLABEB™ adalah pilihan semulajadi dalam bentuk teh herba dari 13 jenis termasuk Oolong, Puerh dan Ginseng yang kami sediakan sebagai 'Natural Booster' bagi mempercepatkan lagi proses penurunan berat badan dengan lebih selamat jika hanya dengan senaman dan penjagaan makanan sahaja tidak begitu efektif bagi anda. (sila baca di sini untuk melihat senarai herba yang ada dalam LUSLIMLABEB™)

Antara beberapa kajian yang dibuat mengenai keberkesanan teh herba untuk membantu menurunkan berat badan.

LAWAN OBES SETTEL PROBLEM SALE!

Special offer untuk anda yang baru ingin mulakan weight loss journey dengan cara semulajadi.'

Hanya sehingga 30 September 2020, dapatkan herba asli LUSLIMLABEB dari hanya RM99 dengan FREE wall planner dan FREE postage. Penjimatan yang terbaik untuk anda kerana kami faham dengan situasi ekonomi sekarang. Kami hanya nak bantu anda capai berat ideal dengan cara semulajadi!

Untuk pembelian di website you all boleh terus klik di sini atau kalau you nak contact Madam Ell terus melalui whatsapp boleh klik Whatsapp Madam Ell

Antara wanita-wanita yang berjaya kami bantu sehingga capai berat ideal dengan cara semulajadi

Untuk lihat lebih banyak testimoni berjaya pengguna LUSLIMLABEB boleh klik di sini atau ke IG dan FB LUSLIMLABEB :

IG : olathee.my

FB : Olathee